Как да тълкуваме звездите на хотелите в България

Чудили ли сте се какво означават хотелските звезди? Единен световен стандарт в това отношение няма, затова всяка страна изготвя свои собствени правила и норми, по които да се определя броя на престижните звездички. У нас тези изисквания са събрани в Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.

На теория, за да може един хотел да се похвали с три, четири или пет звезди, той трябва да покрива определени условия, както и да предлага необходимия за категорията му минимум от услуги, екстри, развлечения и удобства. На практика, обаче, много от „средствата за подслон” в България далеч не отговарят на стандартите и звездите си. Често пропуските са огромни, а снимките и описанията на мястото – подвеждащи.

За жалост все повече сънародници и чужденци си патят от измамния блясък на родните хотели и съмнителната им категоризация. Злоупотребите биват „подкрепяни” от факта, че у нас придобиването на звезди (категоризация) е безсрочно. Иначе казано, веднъж след като са завоювали необходимия брой блестящи „трофеи”, хотелиерите могат драстично да занижат нивото на обслужване, да спрат да предлагат голяма част от задължителните екстри (дори тези за по-ниска категория), да не обновяват собствеността си с години, да подвеждат и мамят клиентите, но въпреки това да запазят цените си и най-важното – звездите си. Това позволява съществуването на петзвездни хотели, построени преди години, които не отговарят на критериите дори за три звезди. Единственият начин, по който (евентуално) може да бъде променена категорията на едно място е чрез сигнал до Комисията за защита на потребителите, в който се описват пропуските и липсващите екстри, услуги, удобства.

„Незнанието на закона не освобождава от отговорност”. За да можете по-лесно да защитите интересите си и да отстоявате правата си по време на почивка в България е необходимо да познавате основните изисквания за категоризация на „средствата за подслон” у нас. Вижте как да тълкувате броя на хотелските звезди.

Една звезда

Минималният размер на стаите е 9 кв. м за единична и 12 кв. м за двойна. Санитарният възел трябва да е с площ не по-малка от 2.4 кв. м, а помещенията да са високи поне 2.5 метра. Хотелът трябва да осигурява постоянно ползване на топла и студена вода, да разполага с отоплителна инсталация (не важи за обекти, работещи само през лятото), асансьор (за хотелите над три етажа), минимум едно паркомясто за всеки десет легла, светлинно-рекламен надпис, план-схема и табела с категорията на обекта, ценоразпис на услугите, информационно табло за снежната покривка (за планинските обекти) и за температурата на въздуха и водата (за морските обекти). Фоайето трябва да разполага с телевизор, фотьойли и салонни масички, телефон за вътрешна връзка, аптечка, универсална инвалидна количка, метална каса, стенен часовник, компютър. Във всяка стая трябва да има легло с минимални размери (на матрака) 200 на 100 см (200 на 200 см за двойна стая), нощно шкафче за всяко легло, масичка с настолна лампа, кошче за отпадъци, стол или табуретка. Освен това е необходимо на туристите да се осигури информация за културните мероприятия, за разписанието, маршрутите и тарифите на транспортните средства в района, работното време на културно-историческите и търговските центрове.

Две звезди

Хотелът трябва да включва всичко от предишната категория плюс редица други екстри и услуги. Минималните размери на стаите са 10 кв. м (единична) и 13.6 кв. м (двойна), а санитарният възел трябва да е поне 3.4 кв. м. Помещенията трябва да са с високо поне 2.6 м. Стаите трябва да са снабдени с телефон, стенно огледало за цяла фигура, закачалка за връхни дрехи (порт-манто), а банята със сапун и шампоан. Хотелът трябва да разполага с градински и водни декоративни площи, индивидуални касети за съхраняване на ценности на гостите (във фоайето), поне едно заведение за хранене. Към предлаганите услуги се добавят пране, гладене, възможност за организиране на екскурзии.

Три звезди

Хотелите три звезди трябва да разполагат с всичко от горепосочените категории и да отговарят на редица други изисквания. Минималният размер на стаите е 12 кв. м/15.6 кв. м (единична/двойна), а този на банята – 4.3. кв. м. Стаите трябва да са високи поне 2.6 м и да разполагат с антре с вграден гардероб, мека мебел, вентилатор или климатик, минибар с меню на български и чужди езици, телевизор, художествено произведение, ваза за цветя, папка с телефонен указател и румсървиз. Банята трябва да разполага с вана (дълга поне 1.6 м) или душ кабина (с размери поне 90 на 90 см). Хотелът трябва да разполага с поне две заведения за хранене и развлечения, портиер, пиколо, минимум едно паркомясто за всеки пет легла. Предлаганите услуги трябва да включват занимания за деца (детски кът, детска занималня), химическо чистене, бизнес услуги, коли под наем, заверка или закупуване на билети за пътувания, концерти, театър, кино и спортни мероприятия.

Четири звезди

Освен всичко от предишните категории, хотелът трябва да разполага с бизнес-център, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, магазини и щандове за продажба на стоки, сувенири, вестници, лоби бар и отделна зала за закуска (поне три заведения за хранене и развлечения), басейн (закрит за зимните хотели, открит за летните) с обособена част за деца, устройства за безналично плащане и стенни часовници за часовите зони по света. Стаите трябва да са с минимални размери 14.9 кв. м/18.9 кв. м, а банята - 5.1 кв. м. Помещенията трябва да са високи поне 2.7 м. Всяка стая трябва да разполага с интернет връзка и климатик, а вместо хавлии в баните трябва да има халати и чехли за еднократна употреба, обезопасен сешоар, козметични принадлежности (освен сапун и шампоан трябва да има соли за вана, шапки за баня, носни кърпички, гребени).

Пет звезди

Към горепосочените изисквания се добавят още редица услуги и магазини – закрит и открит басейн, конферентен блок с основна многофункционална зала и допълнителни зали за съвещания, изложби, симпозиуми, заседания. Всяка баня (минимален размер 6 кв. м) трябва да има едновременно вана и душ кабина. Поне 30 % от пракоместата на хотела трябва да са на закрито, а румсервизът трябва да се осъществява чрез отделен асансьор (за хотели над три етажа). Всяка стая (минимални размери 16.4 кв. м/20.4 кв.м и височина поне 2.7 м) трябва да има собствен сейф за ценности.

Viajes a Peru, Viajes a Peru desde Mexico, Tours a Peru, Tours a Peru desde Mexico, Paquetes a Peru, Paquetes a Peru desde Mexico, Ofertas a Peru, Ofertas a Peru desde Mexico. 2X1 a Peru desde Mexico, Viajes baratos a Peru desde Mexico Viajes a Peru desde Mexico, Paquetes a Peru desde Mexico, Tours a Peru desde Mexico, Ofertas a Peru Viajes a Peru, Viajes a Peru desde Mexico, Tours a Peru, Tours a Peru desde Mexico, Paquetes a Peru, Paquetes a Peru desde Mexico, Ofertas a Peru, Ofertas a Peru desde Mexico. 2X1 a Peru desde Mexico, Viajes baratos a Peru desde Mexico

Ако търсите приятно местенце в София, което да отговаря на категорията и описанието си, хотел „Монтесито” ще Ви покаже истинския стил, комфорт и блясък на трите звезди.


  • You Avatar